21
jan.

5 motivatietips: Hoe studeer je beter?

Wil je efficiënter leren en deze keer wel je goede voornemens volhouden? Met deze 5 tips blijf je gemotiveerd.

1. Plannen

Wil jij je opleiding succesvol afronden? Dan moet je daarvoor oefenen, elke week weer. Maar wanneer ga je starten met studeren? Vermijd uitstellen tot het laatste moment. Jezelf in één avond door die hele berg werk worstelen werkt niet motiverend.

 

Hak de studielast in kleine stukken. Studeer elke dag een uurtje. Maak een groot probleem klein en overzichtelijk. Een uur per dag is te overzien. Voor je het weet zit je lekker in de flow en ben je drie uur bezig, weet jij veel.

 

2. Begin gewoon

Heb je een planning gemaakt? Mooi, maar begin dan ook echt. Hup, die kont van de bank af en starten. Vaak stellen we het leren uit.

 

Oh nog één afleveringetje Netflix voordat ik begin. Nog één potje FIFA en dan ga ik echt starten.

                 Voor je het weet is de avond voorbij en is er niks van gekomen.

Ach ja, morgen weer.
                Yeah right.

 

3. Vermijd afleiding

Zo, je zit lekker op je studeerkamer, boek en laptop liggen voor je. Klaar om te starten. Dan zie je ineens je telefoon oplichten.

 

Heuj, nieuw berichtje van mijn maatje. Even beantwoorden. Trouwens wat voor weer wordt het morgen? Even kijken op internet. Oh wat grappig, er is een groot pak sneeuw gevallen in de Alpen. Daar ga ik volgende maand heen op wintersport…

 

Juist, voor je het weet ben je met van alles en nog wat bezig behalve studeren. Doe alle dingen weg die je kunnen afleiden. Reserveer een uur zonder afleiding en concentreer je op je werk.

 

Om een voorbeeld te geven. Momenteel tik ik dit stuk in een kaal, leeg kantoortje zonder radio, zonder telefoon en met mijn laptop op vliegtuigmodus. Ook ik ben snel afgeleid.

 

4. Beloon jezelf

Na inspanning komt ontspanning. Houd die volgorde aan. Als je hard hebt gewerkt mag daar best wat tegenover staan. Eerst een uurtje studeren daarna een Champions League-wedstrijd kijken.

 

Bovendien kijk je die wedstrijd veel lekkerder als je aan je verplichting hebt voldaan.

 

5. Kies

Boven alles, kies. Je kunt niet, en naar de sportschool. En je auto opknappen. En je moestuin bijwerken. En daarbij ook nog eens die opleiding volgen.

 

Er zitten vierentwintig uren in een dag. Kies voor één of twee dingen en ga daar honderd procent voor. Ik weet het, dat kost moeite.

 

Houd vol

Heb je ook wel eens het idee dat jij de enige bent die ergens moeite voor moet doen? Als je op social media kijk, lijkt het of iedereen alleen maar toffe dingen doet. Zonder dat het moeite kost. Maar hier worden alleen maar de leuke dingen op geplaatst. Wil je wat bereiken, dan moet je ervoor werken.

 

Dr. Freud zei eens: Op een dag blijkt dat de jaren waarin je het meest hebt geploeterd, de grootste voldoening gaven.

 

Welke tips heb jij om je concentratie en motivatie te verhogen? Deel ze in de comments. 

 

Meer tips en tricks ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en mis niks.

AddThis disabled due to cookie consent.