09
jan.

Hoe word je 1000% beter in je werk?

Te mooi om waar te zijn? Nee hoor, maak consequent een aantal kleine aanpassingen in je leven en de rest gaat vanzelf

650x383 Studium website.png

Leestijd: 8-10 minuten

 

Tuurlijk, weer zo’n artikel waarin een gouden oplossing wordt beloofd terwijl het eigenlijk onmogelijk is. Laat ik dit frame gelijk ombuigen.

 

Het is echt mogelijk.

 

En je hoeft daar niet de hele dag voor krom te liggen. Grote veranderingen werken juist niet. Het is haast onmogelijk om dag in dag uit een grote inspanning te leveren. Dat gaan we ook helemaal niet doen.

 

Wat dan wel?

 

Om je een beter beeld te geven begin ik met een voorbeeld. Iedereen kent het begrip rente. Momenteel is de rente heel erg laag, dat is een ander verhaal. Maar rente op rente op rente zorgt ervoor dat je van een klein bedrag toch redelijk snel een groot bedrag maakt. Ook al zijn de rentes laag.

 

Stel je voor, je verbetert jezelf elke dag met een tiende van een procent; 0,1 % dus. Dat doe je alleen op werkdagen, het weekend is om te relaxen. Als je dit een week volhoudt, dan heb je jezelf met een half procent verbetert.

 

Dat is 2% in een maand.

 

26% in een jaar.

 

Hierna gaat het snel. Zie het als een sneeuwbal die van de berg afrolt.

 

Ga zo door en je verdubbelt je skills in 2.7 jaar.

 

Na 10 jaar heb je jezelf met meer dan 1000% verbeterd.

 

Met andere woorden. Deze shizzle werkt echt.

 

Hoe meer je weet en uitvoert, hoe meer je gaat weten en uitvoeren. Zo gaat dat met die dingen. Rente op rente op rente.

 

Oké, zul je zeggen. Maar waar moet ik beginnen?

 

Lees elke dag 30 minuten

 

Ja, daar is tie. De leeskaart.

 

Ook hiervoor geldt; met mate. Elke dag een half uurtje. Trouwens, zoveel is dat niet. Hoeveel was je schermtijd deze week? Wat heb je allemaal gelezen op Whatsapp? Twitter? Facebook?

 

Precies.

 

Een half uur is prima te doen. En als je dat consequent volhoudt lees je één boek per twee weken uit. Dat zijn meer dan 20 boeken per jaar.

 

Denk daar eens over na.

 

Het gemiddelde in Nederland is één boek per jaar.

 

Voor een universitaire opleiding moet je ongeveer 40-50 boeken per jaar lezen. Met deze methode lees je het equivalent van een universitaire opleiding in twee jaar tijd.

 

Wat moet je lezen?

 • Boeken over je vakgebied;
 • Magazines en vakbladen;
 • Essays;
 • Kranten, weet wat er in de wereld gebeurt;
 • Fictie, klassiekers.

Het hoeft dus niet allemaal met je vakgebied te maken te hebben. Het leven is een groot web van aaneenschakelingen. Elke dag, dertig minuten lang gortdroge stof lezen, dat hou je niet vol. Door juist verschillende dingen te lezen, prikkel je je brein. Je legt connecties die je anders niet zou zien. Je vergroot je inlevingsvermogen. Je concentratie. Je woordenschat. Je talen.

 

You get the idea.

 

Leer van de experts

 

Het is leuk om overal zelf achter te komen, maar het kan efficiënter. Er zijn andere mensen die precies hetzelfde hebben gedaan en die weten waar je op moet letten.

 

Mensen die je de kneepjes van het vak bijbrengen.

 

De experts.

 

Zij verlagen de leercurve en zorgen ervoor dat jij de stof sneller tot je neemt. Ze geven je inzichten waar je anders veel langer over zou doen.

 

Denk hierbij aan:

 • Cursussen (de trainingen van Studium bijvoorbeeld);
 • E-learning;
 • Conferenties en seminars.

Het trainingsaanbod van Studium bestaat uit verschillende cursussen met lengtes variërend van een aantal avonden tot een half jaar. Ook buiten Studium zijn er diverse (online) cursussen die je zelfs vanuit huis kunt volgen.

 

Zorg er voor dat als je een cursus volgt, je deze ook helemaal afmaakt. Vooral bij online cursussen willen mensen nogal eens halverwege afhaken.

 

Voltooi een training, zorg dat je elke les aanwezig bent en maak de opdrachten die bij de lessen horen. Dat maakt de training niet alleen leuker, maar zo blijven dingen ook echt hangen.

 

Dan zijn er nog sites als Khanacadamy.org. Hier staan ontzettend veel video’s over diverse onderwerpen zoals natuurkunde, economie en rekenen. Ze gaan van eenvoudig, zoals optellen en aftrekken tot ingewikkeld, differentiaalvergelijkingen. Een briljante manier om vrij eenvoudig complexe stof tot je te nemen.

 

De luisteracademie

 

Hoeveel tijd spendeer je dagelijks in een auto? Het openbaar vervoer? Stofzuigen? Koken? In bad?

 

Het zijn allemaal gouden momenten die je nuttig kunt gebruiken.

 

Luister in die tijd naar een:

 • Audioboek;
 • Podcast;
 • Audio bestanden.

Naar welke podcasts moet je luisteren? Zoek onderwerpen uit jouw vakgebied. Een onderwerp waar we als installateurs allemaal mee te maken hebben is de energietransitie. Een podcast die daarop inspeelt is Studio energie.

 

Voor achtergrond reportages ga je naar De Correspondent.

 

En dan zijn er nog de gesproken boeken die je tijdens het hardlopen kunt luisteren.

 

Waar haal je de tijd vandaan?

 

Ik snap best dat je nu denkt, waar haal ik in vredesnaam de tijd vandaan? We leven in een drukke wereld en er wordt veel van ons gevraagd, maar ik ben ervan overtuigd dat we daar zelf invloed op hebben.

 

Hier een paar tips om meer tijd over te houden:

 • Stop met social media;
 • Schrijf je uit voor alle nieuwsbrieven waar je niks van leert;
 • Zet al je notificaties, pushberichten en andere meldingen uit;
 • Schuif je podcast app en e-reader app naar de homepage van je telefoon.

De social media. Waarschijnlijk het grootste offer dat je moet maken. Maar wees eens eerlijk. Hoeveel tijd kosten al die apps je?

 

En hoeveel levert het je echt op?

 

Oké, soms is het ook ontspanning. Kun je echt niet zonder, zet alle social media apps dan op de laatste pagina van je telefoon. Zo zie je ze niet als je je telefoon opent.

 

Spreek met jezelf een bepaalde tijd af wanneer je erop kijkt. Bijvoorbeeld alleen na acht uur ’s avonds.

 

Schrijf je uit voor alle nieuwsbrieven en dingen die je helemaal niks bijbrengen maar alleen maar tijd kosten.

 

Notificaties, rode ballonnen met cijfers over ‘hoeveel gemiste oproepen’ je wel niet hebt. Zet het uit, haal het weg. Als je het niet ziet dan kom je ook niet de verleiding.

 

Zet in plaats daarvan de goede apps op je front page. Als je uit gewoonte een keer je telefoon opent, krijg je een podcast app voor je kiezen in plaats van Facebook.

 

Moeilijk?

 

Ja, ik geef toe. Het gaat niet vanzelf.

 

Misschien denk je nu, dat is allemaal veel te veel gevraagd dat kan ik niet opbrengen. Bedenk dan dat er ergens iemand anders is die dit wel doet.

 

Die wel gaat leren, die wel gaat lezen en die er serieus tijd voor vrijmaakt.

 

Op de dag dat je die persoon tegenkomt, leg jij het af.

 

AddThis disabled due to cookie consent.