Het verhaal van KOMA

Guido Maas – HR-manager

Begin 2021 volgde KOMA op maat gemaakte incompany cursus van de opleiding Koeltechniek Algemeen. Benieuwd naar hun ervaringen met Studium? Je leest het hier!

KOMA Koeltechnische Industrie is al ruim 80 jaar de specialist in koeltechnische installaties met focus op industriële bakkerijen. Met meerdere locaties over de hele wereld is KOMA een grote speler in de koeltechnische markt. KOMA investeert veel in haar medewerkers door hun kennis actueel te houden en interessante doorgroeimogelijkheden aan te bieden. En daar is het bruggetje met Studium!

Waarom Studium?

In 2020 ging KOMA op zoek naar een incompany opleider om de kennis van haar huidige personeel bij te spijkeren en nieuw personeel op te leiden. HR-manager Guido Maas vertelt: “We wilden bij KOMA de koeltechnische kennis van ons personeel naar een hoger level tillen. Ik zette diverse lijntjes uit en kwam uiteindelijk in contact met één van de accountmanagers van Studium die mij overtuigde. Hij reageerde snel op mijn e-mails en gaf kwalitatief inhoudelijke reacties. Hierdoor kreeg ik direct vertrouwen in de organisatie.Toen we later kennis maakten met trainer Berry was daar meteen een klik mee. Deze man heeft kennis van zaken en we hadden er vertrouwen in dat hij dat op onze medewerkers zou overbrengen”.

 

“Ik deed zaken met personen en niet met een organisatie wat erg prettig samenwerkt. Dit uitte zich in een goede bereikbaarheid en actief meedenken over de inhoud van de opleiding.”

 

Vooraf heb je natuurlijk altijd bepaalde verwachtingen, zo ook de HR-afdeling van KOMA. “We hoopten dat de trainer onze medewerkers zou voorzien van de basiskennis, maar dat hij wel rekening zou houden met de verschillende instapniveaus. Sommigen hebben namelijk al kennis en ervaring; anderen niet. Dus je wilt iedereen meenemen in het gehele programma.” En klopten deze verwachtingen met de werkelijkheid? “Ja zeker. Trainer Berry koos een goed gemiddeld lestempo. Zo konden ook de medewerkers zonder ervaring meekomen en werd het niet saai voor mensen die al ervaring hadden.”, aldus Maas. Dit bevestigt ook cursist Ute: “ De docent die ons les gaf, deed dat heel goed. De stof is soms best een beetje taai maar hij bracht het op een leuke manier waardoor het interessant bleef. Hij gebruikte diverse praktijkvoorbeelden, maakte een grapje tussendoor en testte onze kennis met een vraag- en antwoordspel op tijd.”

 

“De cursus was heel interessant om te volgen. Onze leraar pakte het professioneel aan en kon ons goed bij de les houden. Ik zou Studium zeker aanraden aan andere partijen.”

 

Praktijkgericht opleiden

Met onze incompany cursussen passen we de opleidingen aan op iedere organisatie zodat praktijkgericht opleiden centraal staat. Dit deden we ook voor KOMA. Maas: “Studium stelde een op maat gemaakt programma op en legde dit aan ons voor. Het was een compleet nieuwe cursus van 8 sessies. De opleiding bestond voor een deel uit theorie maar ook veel uit praktijk. Bij KOMA bouwen we verschillende installaties, daarom kon groep direct na het theoretisch gedeelte naar een installatie lopen en bekijken hoe het in de praktijk in zijn werk gaat.” Het feit dat de praktijksituaties direct nagebootst werden, sprak ook erg aan bij de cursisten: “De praktijk vond ik het leukste. Dan zie je ineens wat het echt doet en dat was een stuk makkelijker.”

 

Inhoud van de cursus

De groep van tien deelnemers bestond uit nieuwe en bestaande medewerkers in de leeftijden van 30-55 jaar. Dit varieerde van planners en inkopers tot R&D’ers. “De cursus startte om 13.30 uur. Tot een uur of vijf stond theorie centraal. Na een eetpauze startte om half 6 het tweede deel waar de praktijk centraal stond. De gehele training duurde tot 19.30 uur. Na acht modules sloten we de cursus af met een toets, beoordeeld door een onafhankelijke instantie. Cursist Ute: “In mijn functie als werkvoorbereider pas ik de theorie niet direct toe in de praktijk. Toch draagt het indirect wel bij aan mijn dagelijkse werkzaamheden. Het geeft me namelijk meer inzicht en ik begrijp de termen waar de monteurs over praten.”

 

Resultaat

“De eindcijfers van de toets? De groep cursisten behaalde 3 x een 7, 3 x een 8 en 4 x een 9! Dat zijn mooie cijfers, toch? Daar ben ik echt trots op.”

Advies nodig?

Wij helpen je graag!

Michel Klok

De cursisten behaalden zevens, achten en negens! Dat zijn mooie cijfers, toch? Daar ben ik echt trots op.

KOMA

Bekijk ook eens

Hoge slagingspercentages
en dat binnen 4 weken tijd

Ben Pardoel – Opleidingscoördinator NS

We willen onze mensen binnen een korte periode laten slagen. Dat lukt bij Studium, daar liggen de slagingspercentages hoog.

Koeltechniek (10)

Elektrotechniek (3)

Logistiek & Veiligheid (7)

Klimaattechniek (2)

Soft Skills (3)

Installatietechniek (3)