5 redenen om over te stappen op een warmtepomp

Wat als je ketel nu kapot gaat? Kies je dan voor een warmtepomp of ga je nog een keer voor een ketel? Dezelfde geldt voor de installateur. Wat adviseer je de klant? Daarom is het makkelijk als je weet wat de overheid doet, hoeveel een warmtepomp nou bespaart in euro’s, wanneer we van het gas af gaan en hoe het eigenlijk zit met subsidies? In deze blog geven we antwoord op al die vragen.

  1. Een warmtepomp bespaart energie en geld
  2. Gasprijs fluctueert
  3. Nederland gaat definitief van het gas af
  4. Subsidies voor een warmtepomp
  5. (groene) Stroom wordt steeds goedkoper

Een warmtepomp bespaart energie en geld

Laten we met de meest voorname reden beginnen. Een warmtepomp bespaart energie. Dat is ook de reden dat ze worden gesubsidieerd. In plaats van aardgas gebruikt een warmtepomp elektrische energie als voeding en dat is een stuk efficiënter.

Voor één deel elektriciteit onttrekt een warmtepomp vier delen warmte uit de lucht of aarde. Hij is dus vier keer zo efficiënt als een gasketel.

Laten we een rekenvoorbeeld gebruiken.

Gemiddeld stookt een ketel 1.500 kuub gas en een warmtepomp verbruikt gemiddeld 15.000 kWh.

De gasprijs ligt momenteel op € 1,81 en lag vorig jaar voor oktober op € 0,75.

Voor een kilowattuur (kWh) betaal je € 0,22

Met de oude prijzen was je jaarlijks voor een ketel 1.500 kuub x € 0,75 = € 1.125,- kwijt
Tegenwoordig betaal je 1.500 kuub x € 1,81 = € 2.715,- per jaar.

Neem dan een warmtepomp.

Omdat deze het grootste gedeelte van zijn warmte uit de omgeving haalt kunnen we het verbruik delen door de COP (coëfficiënt of performance). Deze is de ene keer hoger dan de andere keer (ligt aan de buitentemperatuur), dus laten we voor dit voorbeeld een COP van 3,5 nemen.

15.000 kWh / 3,5 = 4.285, 714 kWh x € 0,22 = € 942,86 per jaar.

Dat is een besparing van dik € 1770,- per jaar, vergeleken met de nieuwe gasprijs.

Daarnaast is een warmtepomp veel minder milieubelastend, dus beter voor het klimaat.

Gasprijs fluctueert

In het laatste half jaar is de gasprijs behoorlijk omhooggeschoten. Nord Stream 2, de huidige geopolitieke spanningen en het feit dat er steeds meer energie wordt verbruikt. Allemaal factoren die ervoor zorgen dat de gasprijs voorlopig nog wel hoog blijft.


Afbeelding 1: Tarieven gasprijs exclusief overheidsheffing (bron: pricewise.nl)

We hebben één geluk.

De huidige winter is bijzonder zacht. Toch is er al veel schade aangericht. Energiemaatschappijen zijn omgerold en mensen met een variabel contract betalen nu de hoofdprijs.

Analisten denken dat de prijs van aardgas vanzelf weer gaat zakken, maar zo goedkoop als begin 2021 al hij voorlopig niet meer worden.

Subsidies voor warmtepompen

Er zijn verschillende warmtepompen op de markt. Ieder heeft zijn eigen prijs en daar hoort ook een subsidie bij. Hieronder een overzicht van de subsidies die gelden vanaf januari 2022.

  • €1.950,- tot €3.000,- subsidie voor een hybride warmtepomp (3-7 kW) op buitenlucht.
  • €1.950,- tot €3.750,- subsidie voor een volledige lucht/ water warmtepomp (3-12 kW).
  • €3.750,- tot €5.100,- subsidie voor een bodemwarmtepomp (4-16 kW).

Let wel. Je moet de warmtepomp eerst betalen en aantonen dat hij echt op jouw naam staat. Subsidies gelden alleen voor nieuwe warmtepompen, dus geen tweedehands apparaat van marktplaats.

Klik hier voor meer info.

Bron: milieucentraal.nl

Nederland gaat definitief van het gas af

Er komt een datum dat Nederland definitief van het aardgas af gaat. Op dat moment kun je niet meer koken en stoken op aardgas.

Deze datum staat vastgesteld op 2050. Dan is Nederland geheel CO2-neutraal.


Figuur 2: Ontwikkeling energetische emissies NL (bron: energie agenda ministerie EZ)

Om dit te realiseren rolt het kabinet verschillende maatregelen uit die het gebruik van duurzame alternatieven stimuleren, zoals subsidies. Anderzijds word je op bepaalde punten ook gedwongen om een duurzaam alternatief te kiezen. Kijk bijvoorbeeld naar nieuwbouwwijken, die krijgen geen aardgasinfrastructuur, waardoor het onmogelijk is om een gasketel aan te sluiten.

(Groene) stroom wordt steeds goedkoper

Dit is een interessante. Je zou het niet geloven met de huidige energieprijzen, maar groene stroom wordt steeds goedkoper en fossiele brandstoffen juist duurder.

Momenteel wekken we in Nederland zo’n 60% van de energie op met fossiele brandstoffen. Dat gaat steeds moeilijker. Vroeger boorde je een gat in de grond en de olie kwam er letterlijk uitspuiten. Dat gebeurt vandaag de dag alleen nog maar in Saoedi-Arabië. De situatie is veranderd. Dankzij hun grote r&d-budgetten kunnen de olieconcerns met moeite nog wat olie uit de aarde persen, maar het wordt steeds lastiger.

Kijk naar boringen op zee, we boren dieper en nemen meer risico.

Dan groene energie. Hoe meer we ervan opwekken en gebruiken, hoe goedkoper het wordt. Denk aan de beroemde wet van Moore die elk anderhalf jaar een verdubbeling van het aantal microchips voorspelt. Computers en telefoons worden steeds sneller. Zo is het ook met duurzame energie.


Figuur 3: groei in microprocessoren

Onderzoekers van het Oxford Martin School publiceerde een paper in 2020. Daaruit blijkt dat zonnepanelen (samen met batterijen en wind), een goed te voorpellen groeitraject doormaken dat overeenkomt met andere technologieën zoals computers, microchips en telefoons.

Bij elke verdubbeling aan geïnstalleerd vermogen aan zon- en windenergie nemen de kosten met een vast percentage af.

Natuurlijk valt er wat op aan te merken. We kunnen nog niet volledig over op groen energie. Vooral in een dichtbevolkte regio als Nederland. Het waait niet altijd en ook de zon schijnt niet elke dag. We zullen voorlopig nog een aantal fossiele centrales paraat moeten houden. En ook dat kost geld en onderhoud, net zoals de infrastructuur die daarbij houdt.

Toch dalen de kosten van zonnepanelen en windmolens de komende jaren spectaculair.

Conclusie

Energie heeft een grote invloed op alles wat we kopen. Je ziet het doorschieten in het dagelijks leven, van de gasprijs tot de boodschappen. Een goed moment om na te denken over duurzame alternatieven, zoals de warmtepomp. Daarmee bespaar je veel energiekosten, vooral vergeleken met gas.

Een warmtepomp is niet geschikt voor ieder huis, vooral oudere woningen moeten eerst goed geïsoleerd worden voordat je er überhaupt een warmtepomp kwijt kunt. Gelukkig zijn er tegenwoordig ook warmtepompen voor oudere huizen. Deze werken op hoge temperaturen.

Al zijn ze in de aanschaf duurder dan een ketel, tegenwoordig krijg je veel subsidie op een warmtepomp. En met de huidige gasprijzen is de terugverdientijd een stuk lager. Bovendien gaan we uiteindelijk toch van het gas af. Straks wordt alles elektrisch. En met de ontwikkeling van groene energie wordt de stroom alleen maar goedkoper.

Ook de cv-installateur zal zien dat de vraag naar warmtepompen stijgt. Speciaal voor het monteren van warmtepompen en airco’s hebben we een speciale 7-daagse training ontwikkeld.

Meer info vind je hier.

Koeltechniek (10)

Elektrotechniek (3)

Logistiek & Veiligheid (7)

Klimaattechniek (2)

Soft Skills (3)

Installatietechniek (3)