Tweeduizend eenentwintig ligt als een schoon en onbevlekt laken voor ons. Niemand weet precies hoe de toekomst eruit ziet. Maar hey, regeren is vooruit zien. Dus wil jij weten wat er dit jaar hot and happening gaat worden? Wij hebben wel een idee.
Meer en meer woningen worden voorzien van een warmtepomp. Kijken we terug op voorgaande jaren dan zien we het volgende.
Elk jaar komen er ongeveer 25% verkochte warmtepompen bij. Jaar op jaar op jaar. Momenteel zijn de cijfers van 2020 nog niet beschikbaar maar afgaande op de eerste drie kwartalen zit ook afgelopen jaar op 25% meer warmtepompen.
Een lijn die je gerust kunt doortrekken naar 2021.
Hetzelfde geldt voor de split en multisplit- airco systemen. In 2018 en 2019 groeide het aantal verkochte units, net als de warmtepompen met 25%. De verwachting voor afgelopen jaar is zelfs nog iets hoger.
Er valt dus veel geld te verdienen met airco’s en warmtepompen. Beide systemen maken gebruik van koudemiddelen en daarom mag alleen een gecertificeerd persoon zo’n systeem plaatsen.
Omdat we over woningbouw praten gaat het voornamelijk over kleine installaties van onder de 10 kW. Hiervoor is een F-gassen categorie 2 certificaat voldoende.
Natuurlijk geloven we in onze eigen voorspellingen, daarom zijn we druk bezig met het ontwikkelen van een nieuwe opleiding speciaal gericht op warmtepompen, split units en het F-gassen cat. 2 certificaat.
Een soort van bootcamp maar dan voor warmtepompen en splits.
Binnenkort volgt meer informatie.
In 2020 zijn we gewend geraakt om op afstand met elkaar te communiceren op allerlei manieren. Wie heeft er geen digitale les of seminar gevolgd? Tuurlijk, daar zitten minder leuke kanten aan maar het heeft ook zijn voordelen.
Wat als we alle positieve dingen van digitaal lesgeven meenemen en deze implementeren in de gewone lessen? Je volgt een fysieke les, gegeven door een echte docent samen met andere cursisten waarmee je kunt sparren. Daarnaast is alle lesstof digitaal beschikbaar in de vorm van heldere video’s, gelikte opdrachten en dat alles op een platform waar je voortgang uiterst nauwkeurig wordt bijgehouden.
Een digitale assistent á la Siri helpt je bij het bestuderen van de stof. Een slim beloningssysteem geeft kleine prikjes om verder te leren, nog een video te bekijken en nog een paar opdrachten te maken.
Natuurlijk beginnen we hier niet voor niets over. Momenteel rollen we een pilot uit en als die goed bevalt implementeren we het in een van onze opleidingen.
Hou de site dus in de gaten.
Uiteraard is technologie in het onderwijs altijd een middel en nooit een doel op zich.
Stel je voor; een groot nieuw ventilatiesysteem in een kantoorpand. Hoe denk je dat dit systeem in bedrijf wordt gesteld? Drukmetingen, luchttoeters en hete draad?
Mooi niet.
De inbedrijfsteller hangt zijn laptop aan de schakelkast en stelt alle kleppen via een computerprogramma in bedrijf. Welkom in 2021.
Wat dat betreft heeft Internet of Things ons leven een stuk makkelijker gemaakt. Door verschillende systemen met routers en internetverbindingen aan elkaar te koppelen werken we steeds efficiënter. Dit geldt voornamelijk voor vakgebieden als:
Grote kans dat je als techneut naast vaktechnische kennis ook wat van ICT moet weten. Bijvoorbeeld hoe je inlogt op de modem van een bepaalde schakelkast. Of welk IP-adres je moet gebruiken voor weet ik veel wat.
Het zou mooi zijn als we nu kwamen met de opleiding “ICT voor de installatietechniek” of zoiets. Maar nee, helaas hebben we hier nog niks concreets voor. Toch is het een punt waarover we na denken.
Dus, to be continued…
En dat zijn onze voorspellingen voor 2021. Zoals je hebt gelezen is het niet alleen een natte vinger die we even in de lucht houden, nee er hangt ook een latente belofte aan. Een belofte van nieuwe producten en lesmethoden waar we dit jaar vol enthousiasme mee aan de slag gaan.
Wil je op de hoogte blijven van nieuwe trends binnen de koel- en installatietechniek, schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief via deze link.
IN EEN SPECIFIEKE BRANCH