Het verschil tussen F-gassen categorie 1 en categorie 2

Regelmatig krijgen we de vraag wat het verschil is tussen de trainingen F-gassen categorie 1 en F-gassen categorie 2 en welk certificaat je nu het beste kunt halen? Een terechte vraag. Er worden de laatste jaren steeds meer airco’s en warmtepompen verkocht. Daarmee groeit de vraag naar vakbekwame monteurs.

Je wil natuurlijk weten welk certificaat het beste bij jouw werkzaamheden past.

Het verschil tussen F-gassen categorie 1 en 2

Met het F-gassen categorie 1 certificaat mag je handelingen verrichten aan alle installaties die werken op synthetische koudemiddelen. Met een F-gassen categorie 2 certificaat mag je werkzaamheden verrichten aan installaties met een synthetische koudemiddelinhoud tot 3 kg en maximaal 5 ton CO2 equivalenten. 

Het venijn zit hem in dat laatste, want wat bedoelen ze precies met 5 ton CO2 equivalenten?

Wat is 5 ton CO2 equivalenten?

Dat ligt er maar net aan welk koudemiddel je gebruikt. Koudemiddelen worden geïndexeerd op hun GWP-waarde. GWP staat voor Global Warming Potential, dat is een indexcijfer dat aangeeft in welke mate het koudemiddel belastend is voor de opwarming van de aarde, oftewel het potentieel aan broeikaseffect uitgedrukt in CO2.

Een voorbeeld; Koudemiddel R32 heeft een GWP van 675. Dat betekent dat 1 kg van het koudemiddel R32 gelijk staat aan 675 kg CO2.

Een installatie met 3 kg R32 heeft dus een CO2 equivalent van: 3 x 675 = 2025 kg, oftewel 2 ton. 

Dat is ruim onder de 5 ton, dus geen probleem voor iemand met een F-gassen categorie 2 certificaat. Maar er zijn ook installaties die op een ouder koudemiddel draaien. Denk bijvoorbeeld aan installaties op R410A, de voorloper van R32.

Om snel uit te rekenen hoeveel ton CO2 equivalent een installatie heeft, gebruik dan de volgende berekening:

Inhoud installatie (kg) x GWP koudemiddel / 1000

Als we rekening houden met een installatie met 2,5 kg van het koudemiddel R410A (GWP 2090), wat is dan het CO2 equivalent? 

2,5 kg x 2090 / 1000 = 5,2 ton CO2 equivalent. 

Aan een installatie van dit kaliber mag je dus alleen werkzaamheden verrichten met een F-gassen categorie 1 certificaat. Want hoewel minder dan 3 kg koudemiddelinhoud, ligt het CO2 equivalent boven de 5 ton.

Welke installaties kan je plaatsen met F-gassen categorie 2?

Heel interessant allemaal die berekeningen, maar wat houdt dit concreet in voor de installaties die je gaat plaatsen? Stel, je wil gaan beginnen als airco- en warmtepompmonteur. Welke installaties mag je dan installeren met een F-gassen categorie 2 certificaat? 

Bij koudemiddel R410A, installaties tot ongeveer 2.4 kg koudemiddelinhoud. 

Gelukkig zijn bijna alle nieuwe airco’s en warmtepompen uitgerust met koudemiddel R32. Dat betekent dat je met een F-gassen categorie 2 certificaat alle huis-tuin-en-keukeninstallaties mag monteren en onderhouden. 

Single split units (airco) gaan vaak niet verder dan 1,8 kg koudemiddelinhoud. Met hybride warmtepompen is dat nog minder. Een installatie van 8 kW heeft vaak een inhoud van ongeveer 1 kg koudemiddel. 

Ga je grotere systemen installeren, bijvoorbeeld een compleet elektrische warmtepomp, een all-electric systeem, dan varieert de koudemiddelinhoud tussen de 1 kg en 4,5 kg (4 kW – 16 kW verwarmingsvermogen).

Training F-gassen categorie 2 volgen? Klik hier.

En hoe zit het met natuurlijke koudemiddelen?

Er is een trend naar het gebruik van koudemiddelen met een lager broeikaseffect (GWP) zoals R32, maar ook R290 (propaan) en R744 (CO2). Die laatste twee hebben een GWP van respectievelijk 3 en 1 en vallen onder de natuurlijke koudemiddelen.

Hier heb je dus een ander certificaat voor nodig, want R290 en R744 zijn geen synthetische koudemiddelen, maar natuurlijke koudemiddelen. 

Voor beide heb je een apart certificaat nodig. Het natuurlijke koudemiddelen certificaat is 5 jaar geldig. Daarna moet je wederom examen doen. 

Wil je je natuurlijke koudemiddelen certificaat voor R290 en R744 halen? Klik dan hier!

Conclusie

Met het F-gassen categorie 1 certificaat mag je aan elke installatie op synthetische koudemiddelen werken. Met het F-gassen categorie 2 certificaat ben je beperkt tot huis-tuin-en-keukeninstallaties. Bij grotere warmtepompinstallaties en multi-split systemen ga je al snel over de 3 kg inhoud heen en bij oudere koudemiddelen zoals R410A is de 5 ton CO2 equivalent de bottleneck. 

Daarom raden wij altijd aan om voor het F-gassen categorie 1 certificaat te gaan.

Schrijf je in voor de F-gassen categorie 1 training.

 

F-gassen cat. 2 in het kort:

  • Duur opleiding: 8 weken
  • Kosten inclusief examen: +/- € 2.700,-
  • Bevoegdheid: tot 3kg en 5 ton CO

F-gassen cat. 1 in het kort:

  • Duur opleiding: 11 weken
  • Kosten inclusief examen: +/- € 3.700,-
  • Bevoegdheid: alle installaties

Advies nodig?

Wij helpen je graag!

Michel Klok

Snel aan de slag met koudetechniek?

Volg dan onze bootcamp koudetechniek. Een combinatie van:

  • Koeltechniek algemeen
  • F-gassen
  • Monteur als ambassadeur
In 4 weken gecertificeerd

NIEUWS