Vrouwen in
de techniek

Wat zijn je dagelijkse werkzaamheden?

Ik werk bij NedTrain Componenten Bedrijf (NCB NS). We reviseren onderdelen van treinen (inderdaad de NS) op de locatie Berkel-Enschot. Wij houden ons voornamelijk bezig met de airco units. Deze worden op een andere locatie van de VIRM en IRM treinstellen gehaald en komen op een vrachtwagen onze kant op. Wij zorgen voor de service en reparatie. Daarom ben ik de Bootcamp koudetechniek gaan doen. Nu ik die gehaald heb, ben ik bevoegd om alles te doen. Van het leeghalen tot solderen en op druk zetten en vullen.

 

Heb je een technische achtergrond qua opleiding?

Nee, ik heb een horeca- en verzorgingsopleiding gedaan.

 

Zoals je al aangaf heb je bij Studium de Bootcamp gevolgd (en succesvol afgerond). Wat is jouw ervaring met deze cursus?

De cursus was pittig. In twintig dagen tijd komt er zo veel stof op je af. Omdat er maar vier weken voor staan gingen we soms wel erg snel door de lesstof heen. Maar door de goede docenten is het uiteindelijk toch gelukt. Het was aanpoten maar ik heb er een leuke en gezellige tijd gehad.

 

Om eerlijk te zijn ben je de eerste vrouw die deze opleiding heeft gevolgd. Hoe vind je dat?

Aan de ene kant vind ik het leuk dat ik de eerste vrouw ben. Aan de andere kant is het wel jammer dat er niet veel dames zijn die dit willen, kunnen en durven. Het blijft een mannenwereld en soms word je raar aangekeken, zo van: ‘Jij bent toch een vrouw?’ De meeste accepteren het maar sommige niet, daar moet je je niks van aantrekken. Als je het een leuk vak vindt, ga er dan vooral voor.

 

Waarom heb je voor een technisch beroep gekozen?

Omdat ik altijd nieuwsgierig ben. Hoe wordt iets gemaakt? Wat gebeurt er allemaal als je op die aan-knop drukt? Welke onderdelen komen in beweging? Via mijn vorige werkgever kwam ik bij een metaalbedrijf terecht. Daar mocht ik regelmatig de technische dienst assisteren. Op een gegeven moment ben ik een opleiding mechatronica gaan volgen en heb me zo verder ontwikkeld.

 

Zoals je al zei, werk je voornamelijk in een mannenwereld, hoe bevalt dat?

Het is een gezellige en leuke wereld. In ieder geval, als je geaccepteerd wordt door collega’s. Ik merk wel dat ik me als vrouw extra moet bewijzen. Vooral als je nieuw bent. Ben je eenmaal door die fase heen dan is het net als bij andere werkzaamheden.

 

Hoe zorgen we ervoor dat meer meiden voor een technisch beroep kiezen?

Zorg dat vrouwen en meiden welkom zijn en laat dat ook weten. Op tekstueel gebied bijvoorbeeld. Als je een vacature tekst leest hebben ze het altijd over ‘hij’ en ‘hem’, nooit staat er ‘zij’ geschreven. Vrouwen zijn net zo goed geïnteresseerd in techniek en net als ik trots op zichzelf als ze een machineonderdeel maken en het apparaat draait weer. Het is toch prachtig om van niets, iets te maken. Vind je dat leuk en hou je van een beetje uitdaging, dan is de techniek wat voor jou.

 

Fanny heeft afgelopen december deelgenomen aan de Bootcamp koudetechniek. Deze heeft ze succesvol afgerond, daarmee is ze de eerste vrouw  in de geschiedenis van Studium die een F-gassen cat. 1 certificaat heeft gehaald.

Wij zijn trots op je Fanny.

Advies nodig?

Wij helpen je graag!

Michel Klok

Koeltechniek (10)

Elektrotechniek (3)

Logistiek & Veiligheid (8)

Klimaattechniek (2)

Soft Skills (3)

Installatietechniek (3)