Hoe onthoud je alles?

Soms lees je een interessant artikel of bekijk je een heldere video en op dat moment snap je precies wat er wordt verteld. Maar na een halve dag ben je het meeste alweer vergeten. Hoe komt dat? En hoe zorg je ervoor dat je het wel onthoudt?

Onthoud elk artikel, video of informatief stuk en maak indruk op je vrienden.

In deze blog behandelen we de volgende onderwerpen:

  • Geïnformeerd of intelligent?
  • Waarom vergeten we dingen zo snel?
  • Hoe zorg je ervoor dat je dingen onthoud?

Geïnformeerd of intelligent?

Laatst las ik ’s ochtends een stuk in de krant over corona en het reproductiegetal R. In het stuk werden een aantal heldere voorbeelden gegeven en die klonken allemaal heel logisch.

Later die dag legde ik het verhaal uit aan mijn collega. Dat ging minder goed dan ik had gehoopt. Toen deze collega ook nog eens kritische vragen stelde begon ik helemaal te stotteren:

‘In mijn hoofd weet ik hoe het zit maar ik vind het lastig uit te leggen.’

Jaja. Eigenlijk begrijp je het niet en zit je gewoon iemand anders na te papegaaien.

Nog een voorbeeld.

Je hebt een seminar of je volgt een opleiding. De docent legt de stof helder uit en het klinkt allemaal heel logisch.

Natuurlijk is dat zo, spreekt voor zich.

Maar als je het de volgende dag moet uitleggen of er een opdracht over maakt, dan blijkt het allemaal veel ingewikkelder. Waarom vergeten we dingen zo snel? Wisten we het eigenlijk helemaal niet en houden we onszelf voor de gek?

Hoe zit dat?

Er zit een verschil tussen geïnformeerd zijn en werkelijk iets begrijpen.

Waarom vergeten we dingen zo snel?

Dat heeft allemaal te maken met je geheugen. Zoals je weet heb je een lange termijn geheugen en een korte termijn geheugen. Die eerste slaat informatie op waardoor je de dingen echt gaat begrijpen. Dus niet alleen de regels die je leest, nee het hele schema. Daarbij legt je brein connecties met andere gebieden zodat je een 360° beeld van het onderwerp krijgt.

Voordat je iets voor lange tijd opslaat moet het eerst langs je werkgeheugen. Dat is een onderdeel van het korte termijn geheugen. Dit gedeelte van je brein vult zich met alle dingen waar je mee bezig bent.

Alleen is de capaciteit beperkt.

Zie het als een boodschappenmandje. Op een gegeven moment raakt het vol en vallen de eerste voorwerpen er weer uit. En laat dat nou onvermijdelijk zijn in een wereld die constant informatie op je af vuurt.

Daar komt nog bij dat onze hersenen niet zo goed zijn in multitasken.

Ook dat doen we dagelijks.

Lees maar eens een boek met je telefoon naast je. Binnen zes minuten heb je die mobiel in je handen en ben je met een heleboel verschillende dingen bezig. Allemaal nieuwe bagage in de boodschappenmand en zo valt het eerst er al weer uit.

Hoe zorg je ervoor dat je dingen onthoudt?

Om iets te onthouden en werkelijk te begrijpen hoef je er alleen maar voor te zorgen dat de informatie door je werkgeheugen, via het korte termijn geheugen in je lange termijn geheugen wordt opgeslagen.

Dat is makkelijker gezegd dan gedaan.

Je brein is geen harde schijf waar je informatie in één keer op downloadt. Zie je hersenen als een soort spier. Net als in de sportschool moet je de hersenen trainen. Dit kan op drie manieren:

  • Terugroepen;
  • Feynman techniek;
  • Gespreide herhaling.

Terugroepen

Dit is heel simpel, denk terug aan wat je net hebt gelezen, gezien of gehoord. Je speelt het nog eens af in je hoofd en hierdoor onthoud je het beter. Dit werkt zelfs bij fysieke handelingen zoals sporten of een muziekinstrument bespelen.

Dat bleek uit een test met een groep basketballers die oefenden op een bovenhandse worp. De ene groep ging een middag trainen met een echte bal en net, terwijl de ander groep het alleen in hun hoofd afspeelde. Toen de twee groepen weer bij elkaar kwamen bleek dat ze beide evenveel vooruitgang hadden geboekt.

Heb je dus een hoofdstuk gelezen, neem even de tijd en roep het terug. Denk er even over na; wat zijn de hoofdpunten uit dit stuk, wat probeert de auteur me te vertellen? Dat hoeft helemaal niet lang te duren, een half minuutje is al genoeg.

Feynman techniek

Dit is een hele goede techniek maar ook de meest arbeidsintensieve. Als je een interessant stuk hebt gelezen dan:

  1. Schrijf het op en noteer het op zo’n manier alsof je het uitlegt aan iemand die het onderwerp niet begrijpt.
  2. Loop je vast, lees het bericht dan opnieuw. Net zo lang tot je de lege plekken hebt ingevuld.
  3. Vereenvoudig het nu op zo’n manier dat zelfs een kind het begrijpt.

Gespreide herhaling

Dit is een echte braintrainer. In plaats dat je een dag lang ergens aandacht aan besteedt, doe je dit op meerdere momenten. Daarbij wordt de frequentie steeds minder.

Het is net als bij het spelletje memory. In het begin weet je niet waar de kaartjes liggen maar door steeds te herhalen sla je de informatie op in je brein. Net zolang totdat je het weet.

Er zijn zelfs verschillende apps voor deze methode ontwikkeld, google maar eens op spaced repetition.

Daarnaast maken diverse taalcursussen gebruik van dezelfde methode. Elke dag leer je nieuwe woorden en herhaal je met tussenpozen de oude.

Conclusie

Eerlijk gezegd valt het dus niet mee om iets daadwerkelijk en grondig te begrijpen. Je moet er moeite voor doen en het gaat je tijd kosten.

Gelukkig hoef je niet alles te onthouden, concentreer je alleen op de dingen die voor jou belangrijk zijn of die je leuk vindt.

Voor al die andere onderwerpen hebben we experts die elke avond aanschuiven bij Jinek of Op1 en ons bedienen van een korte samenvattende uitleg dat zelfs een kind begrijpt.

Dit artikel is gebaseerd op deze geweldige video: https://www.youtube.com/watch?v=V-UvSKe8jW4&ab_channel=WillSchoder

Advies nodig?

Wij helpen je graag!

Michel Klok

Koeltechniek (11)

Elektrotechniek (3)

Logistiek & Veiligheid (8)

Klimaattechniek (2)

Soft Skills (3)

Installatietechniek (3)