Hoe word ik warmtepomp installateur?

Met de huidige gasprijzen raakt de energietransitie in een stroomversnelling. Daarbovenop wordt iedereen vanaf 2026 verplicht tot minimaal een hybride systeem. Hierdoor is de vraag naar warmtepompen exponentieel gestegen en daarmee ook de vraag naar gekwalificeerde warmtepomp installateurs.

Bron: CBS

Een gat in de markt waar heel veel installateurs, maar ook zij-instromers en zzp’rs in springen.

Terecht, want er valt goed geld te verdienen!

Maar hoe word je een betrouwbaar installateur en onderscheidt je je van alle cowboy’s die de markt betreden?

In dit artikel vertellen we:

  • Welke papieren je nodig hebt.
  • Aan welke trainingen je echt wat hebt!
  • Wat nice-to-have is zodat jij je onderscheidt als professional.

Wil jij je omscholen tot warmtepomp installateur en wil je weten welke opleidingen cruciaal zijn? Volg dan deze stappen:

Stappen tot warmtepomp installateur

Het F-gassen certificaat

Als je ergens gaat beginnen, start dan met het F-gassen certificaat. Dit is wettelijk verplicht. Je leert uit welke hoofdcomponenten een warmtepomp bestaat en hoe je het koudemiddel vult en leeghaalt zonder dat er emissies optreden. F-gassen heeft betrekking op synthetische koudemiddelen en er zijn verschillende varianten. Met F-gassen categorie 2 mag je handelingen verrichten aan installaties tot 3kg koudemiddelinhoud (in principe alle huis-tuin-en-keuken installaties). Haal je F-gassen categorie 1 dan mag je aan alle installaties werken ongeacht de inhoud. Wil je echt goed beslagen ten ijs komen, dan is de Bootcamp koudetechniek wat voor jou. In vier weken tijd haal je je F-gassen categorie 1 certificaat plus Koeltechniek Algemeen. Een intensief programma, speciaal voor de kandidaten zonder voorkennis.

 

CO Vakmanschap

Nog een verplicht certificaat die elke serieuze warmtepomp installateur nodig heeft. Vanaf 1 april 2023 is het CO Vakmanschap certificaat verplicht voor iedereen die met gasverbrandingstoestellen werkt. De meeste cv-monteurs zullen dit certificaat dus al hebben. Ook als warmtepompmonteur heb je dit certificaat nodig aangezien hybridesystemen werken met een cv-ketel wat een gasverbrandingstoestel is. Met dit certificaat toon je aan dat je veilig en verantwoord werkt en voorkom je gevaarlijke situaties mbt koolmonoxidevergiftiging.

 

ACB Natuurlijke koudemiddelen

Naast synthetische koudemiddelen zijn er legio warmtepompen verkrijgbaar die op natuurlijke koudemiddelen draaien zoals R290 (propaan) en R744 (CO2). Ook voor deze koudemiddelen heb je een certificaat nodig. De ACB CO2, of de ACB brandbare koudemiddelen. Je kunt dit zien als een aanvulling op het F-gassenprogramma. Daar staat wel tegenover dat dit certificaat maar 5 jaar geldig is.

 

Vakmanschap Warmtepompen

Waar de F-gassen en ACB natuurlijke koudemiddelen zich op het koeltechnische gedeelte richten, gaat het Vakmanschap Warmtepompen over het waterzijdige gedeelte. Deze erkenningsregeling is een initiatief vanuit de branche (NVKL, Wij-Techniek en Techniek Nederland) en is de perfecte training waarin je leert hoe je verschillende warmtepompsystemen (monoblock, split-unit, water-water warmtepomp, hybridesysteem) installeert en aansluit. Van het monteren van een buffervat tot een open verdeler en het waterzijdig inregelen. Hoewel het (nog) niet verplicht is, leer je met deze training de kneepjes van het vak. De erkenningsregeling gaat medio Q2 van start.

 

VCA basis

Waarom VCA-basis? Nou, een veilig en gezond werkklimaat is cruciaal om het optimale uit je werkzaamheden te halen. Niets is zo belangrijk als een goede gezondheid, voor zowel jezelf als je collega’s. Bovendien wordt het negen van de tien keer geëist van je opdrachtgever. Met een VCA-certificaat toon je aan dat je aandacht hebt voor de aspecten veiligheid, gezondheid en milieu.

 

Kwalificatie cv-leidingen buigen

Je herkent een professioneel installateur aan de manier waarop hij werkt. Zo minimalistisch mogelijk, met weinig koppelingen en zoveel mogelijk gebogen leidingwerk. Buigen is een vak apart. Met een buigijzer bewerk je de leidingen op een dusdanige manier zodat je ze daarna strak en elegant monteert. Hierdoor verminder je de kans op lekkages en verlaag je de weerstand in de leidingen. Dit is geen verplichte kwalificatie en als starter kun je je beter concentreren op bovenstaande punten, maar wil jij je onderscheiden als professional dan zorg je ervoor dat je dit onder de knie hebt.

 

Basis Elektrotechniek

Omdat warmtepompen en cv-ketels op stroom draaien krijg je vroeg of laat te maken met elektrotechniek. Nu hoef je geen elektricien te zijn om de meest voorkomende problemen op te lossen. Een extra wandcontactdoos plaatsen of een eenvoudig stroomkringschema begrijpen en toepassen. Dit zijn allemaal kwalificaties die je leert in de Basis Elektrotechniek training. Je kunt een collega elektricien opbellen, maar je kunt het ook zelf oplossen. Dat is niet alleen leuker, het levert je ook nog eens veel meer op. Ka-ching!

Voor dit artikel zijn verschillende bronnen geraadpleegd, waaronder:

Het CBS

Steeds meer warmtepompen in woningen

https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2022/40/steeds-meer-warmtepompen-bij-woningen

Toetstermen natuurlijke koudemiddelen

https://www.netwerkkoudeklimaat.nl/ett-eind-en-toetstermen-acb/

Vakmanschap voor warmtepompen

https://vakmanschapwarmtepomp.nl/

Vakmanschap CO

https://vakmanschapco.nl/proces/

Twijfel je nog over welke
cursus bij jou past?

Maak gebruik van onze informatiesessies

Krijg advies van onze specialisten

Elektrotechniek (4)

Klimaattechniek (2)

Koeltechniek (9)

Logistiek & Veiligheid (8)

Soft Skills (6)