Hoe word ik warmtepomp installateur?

 

Met de huidige gasprijzen raakt de energietransitie in een stroomversnelling; dat is je vast niet ontgaan. Daarbij worden alle huishoudens in Nederland vanaf 2026 verplicht tot minimaal een hybride systeem. Dit maakt dat de vraag naar warmtepompen exponentieel stijgt en daarmee ook de vraag naar gekwalificeerde warmtepomp installateurs. Maar hoe word je warmtepomp installateur? Wij vertellen het je!

Bron: CBS

Een gat in de markt waar heel veel installateurs, maar ook zij-instromers en zzp’ers in springen. Terecht, want er valt goed geld te verdienen! Maar hoe word je een betrouwbaar installateur en onderscheid je je van alle cowboy’s die de markt betreden?

Een goede vraag, want er zijn best veel mensen die nog helemaal geen ervaring hebben. Daarom hebben we het volgende stappenplan gemaakt met daarin alle certificaten die nodig zijn, plus opleidingen die je verder helpen.

 

Stappenplan om warmtepomp installateur te worden

Wil jij warmtepomp installateur worden? Volg dan de onderstaande stappen:

1. Koudemiddelen certificaat: Volg een training waarin je een koudemiddelen certificaat haalt. Dit is wettelijk verplicht voor iedereen die handelingen verricht aan warmtepompen en airco’s.

2. CO Vakmanschap certificaat: vanaf 01-04-2023 wettelijk verplicht voor iedereen die handelingen verricht aan gasverbrandingstoestellen, dus ook hybride systemen.

3. Vakmanschap Warmtepompen: vakbekwaamheidscertificaat vanuit de branche. Richt zich op het waterzijdige gedeelte van de installatie.

4. Aanvullende certificaten: Denk hierbij aan VCA veiligheid en Basis Elektrotechniek, met deze trainingen word je een echte allrounder (Nice-to-have).

5. Specialiseren: De warmtepomp sector biedt uitstekende mogelijkheden om jezelf te specialiseren. Deze laatste stap is voor de professionals, die precies weten in welke niche ze verder willen. Nice-to-have.

Je merkt het al, sommige certificaten zijn verplicht terwijl andere dat niet zijn, maar deze zijn wel cruciaal om als beginnend monteur te starten.

Hieronder leggen we uit hoe dat zit. Dat doen we aan de hand van drie thema’s:

  • Welke certificaten je nodig hebt om aan de slag te gaan
  • Aanvullende trainingen voor een warmtepomp installateur
  • Wat nice-to-have is zodat jij je onderscheidt als professional


Pro Tip!

Ben je nieuw in de branche en wil je je laten omscholen tot warmtepomp installateur, maar vind je het lastig om te kiezen uit de verschillende opleidingen? Geen nood, wij hebben de perfecte training voor startende warmtepomp monteurs, namelijk de Opleiding Warmtepomp Installateur. In deze vierweekse training haal je alle verplichte en relevante certificaten zodat jij klaar bent om te starten aan een carrière als warmtepomp installateur.

 

Welke certificaten heb je nodig als warmtepomp installateur

Als je wilt starten als warmtepomp installateur is het nodig dat je gecertificeerd bent. Wij vertellen je welke certificaten benodigd zijn en welke je nog optioneel kunt behalen.

Stap 1: Het koudemiddelen certificaat

Wil je zo snel mogelijk beginnen? Start dan met het F-gassen certificaat. Dit is namelijk wettelijk verplicht. In deze cursus leer je uit welke hoofdcomponenten een warmtepomp bestaat en hoe je het koudemiddel vult en leeghaalt zonder dat er emissies optreden. F-gassen heeft betrekking op synthetische koudemiddelen en er zijn verschillende varianten.

Verschil F-Gassen Categorie 1 en 2

Met F-Gassen Categorie 2 mag je handelingen verrichten aan installaties tot 3kg koudemiddelinhoud (in principe alle huis-tuin-en-keuken installaties). Haal je F-Gassen Categorie 1? Dan mag je aan alle installaties werken; ongeacht de inhoud. Wil je nog meer weten over het verschil tussen F-gassen categorie 1 en categorie 2, lees dan dit artikel.

Naast synthetische koudemiddelen zijn er legio warmtepompen verkrijgbaar die op natuurlijke koudemiddelen draaien zoals R290 (propaan) en R744 (CO2). Ook voor deze koudemiddelen heb je een certificaat nodig. De Natuurlijke Koudemiddelen ACB – CO2, of de ACB brandbare koudemiddelen. Je kunt dit zien als een aanvulling op het F-Gassenprogramma. Daar staat wel tegenover dat dit certificaat maar 5 jaar geldig is.

Pro Tip!
Ben je beginnend warmtepomp installateur? Dan raden wij je aan om te starten met een F-gassen certificaat. Daarmee leer je alle vaardigheden die van pas komen zoals het leeghalen van een machine, vervangen van een onderdeel en vacumeren van het apparaat. Heb je inmiddels al wat ervaring en weet je goed waarin je jezelf wil gaan specialiseren, volg dan pas een training voor natuurlijke koudemiddelen. Die laatste zijn veel korter en veel meer gericht op cursisten met al enige ervaring.

Keuzestress? Maak gebruik van onze informatiesessie. Wij vertellen je hierin alles over de opleidingen van Studium en jij kunt al jouw vragen stellen.

Stap 2: Het CO Vakmanschap certificaat

CO Vakmanschap is een verplicht certificaat die elke serieuze warmtepomp installateur nodig heeft. Vanaf 1 april 2023 is het CO Vakmanschap certificaat zelfs verplicht voor iedereen die met gasverbrandingstoestellen werkt. De meeste cv-monteurs zullen dit certificaat dus al hebben.

Ook als warmtepompmonteur heb je dit certificaat nodig aangezien hybridesystemen werken met een cv-ketel wat een gasverbrandingstoestel is. Met dit certificaat toon je aan dat je veilig en verantwoord werkt en voorkom je gevaarlijke situaties m.b.t. koolmonoxidevergiftiging.

Pro Tip!
Bij de CO Vakmanschap heb je keuze uit verschillende disciplines. Ben je beginnend monteur, kies dan voor de discipline Werktuigkundige installatie; monteur. Dit is de meest eenvoudige en voor een monteur ruim voldoende. Heb je later wat meer ervaring opgedaan en al wat warmtepompen geplaatst, dan kun je kiezen voor bijvoorbeeld 1e monteur service & onderhoud.

Schrijf je in voor CO Vakmanschap.

Stap 3: Vakmanschap Warmtepomp certificaat

Waar de F-gassen en ACB Natuurlijke Koudemiddelen zich op het koeltechnische gedeelte richten, gaat het bij Vakmanschap Warmtepompen over het waterzijdige gedeelte. Deze erkenningsregeling is een initiatief vanuit de branche (NVKL, Wij-Techniek en Techniek Nederland) en is de perfecte training waarin je leert hoe je verschillende warmtepompsystemen (monoblock, split-unit, water-water warmtepomp, hybridesysteem) installeert en aansluit. Van het monteren van een buffervat tot een open verdeler en het waterzijdig inregelen. Hoewel het (nog) niet verplicht is, leer je met deze training de kneepjes van het vak. De erkenningsregeling gaat medio Q2 2023 van start.

Pro Tip!
Ook voor dit certificaat kun je kiezen uit verschillende disciplines. De beginnende monteur raden wij aan om te kiezen voor de discipline eerste monteur warmtepompen. Hierin leer je hoe je een warmtepomp installeert en hoe je hem waterzijdig en installatietechnisch in bedrijf stelt. Heb je al wat meer ervaring dan kun je altijd nog voor een meer gevorderde discipline kiezen, zoals 1e monteur service & onderhoud.

 

Aanvullende trainingen voor een warmtepomp installateur

Als je bovenstaande drie stappen hebt gevolgd kun je aan de slag als warmtepomp installateur, want je beschikt over alle verplichte certificaten. Maar wil je echt professioneel overkomen, dan zijn er zijn verschillenden trainingen die je als warmtepomp installateur kunt volgen. Deze zijn niet, of gedeeltelijk verplicht, maar wij raden ze wel aan om te volgen. Wij vertellen je waarom.

VCA Basis

Waarom de training VCA Basis? Nou, een veilig en gezond werkklimaat is cruciaal om het optimale uit je werkzaamheden te halen. Niets is zo belangrijk als een goede gezondheid, voor zowel jezelf als je collega’s. Bovendien wordt het negen van de tien keer geëist van je opdrachtgever. Met een VCA-certificaat toon je aan dat je aandacht hebt voor de aspecten veiligheid, gezondheid en milieu.

Wist je dat je al in twee dagen gecertificeerd bent? Schrijf je hier in.

Basis Elektrotechiek

Omdat warmtepompen en cv-ketels op stroom draaien krijg je vroeg of laat te maken met elektrotechniek. Nu hoef je geen elektricien te zijn om de meest voorkomende problemen op te lossen. Wel is het handig om een extra wandcontactdoos te kunnen plaatsen of een eenvoudig stroomkringschema te begrijpen en toe te passen. Dit zijn allemaal kwalificaties die je leert in de Basis Elektrotechniek training. Je kunt een collega elektricien opbellen, maar je kunt het ook zelf oplossen. Dat is niet alleen leuker, het levert je ook nog eens veel meer op. Ka-ching!

 

Hoe jij je als professioneel warmtepomp installateur kunt onderscheiden

Er zijn heel veel verschillende warmtepompen, van hybride systemen tot monoblocks en bronwarmtepompen. Maar dat is nog niet alles. Ook de velden waarin je de warmtepompen gaat monteren zijn anders. Je kunt ervoor kiezen om alleen particulieren te doen, of renovatie. Misschien ligt nieuwbouw jou meer?

Het maakt niet uit, als je maar zorgt dat je je ergens in specialiseert.

 

Klaar om warmtepomp installateur te worden?

Bij Studium hebben wij alle ingrediënten om jou klaar te stomen als warmtepomp installateur. Heb je nog vragen over de te nemen stappen richting een functie als warmtepomp installateur? Neem dan gerust contact met ons op, we helpen je graag.


 

Bronnen:

Steeds meer warmtepompen in woningen
https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2022/40/steeds-meer-warmtepompen-bij-woningen

Toetstermen natuurlijke koudemiddelen
https://www.netwerkkoudeklimaat.nl/ett-eind-en-toetstermen-acb/

Vakmanschap voor warmtepompen
https://vakmanschapwarmtepomp.nl/

Vakmanschap CO
https://vakmanschapco.nl/proces/

Nieuw: Opleiding Warmtepomp Installateur

1 complete training in slechts 20 dagen

Krijg advies van onze specialisten

Koeltechniek (10)

Elektrotechniek (3)

Logistiek & Veiligheid (8)

Klimaattechniek (2)

Soft Skills (3)

Installatietechniek (3)